COVİD-19 DÖNEMİNDE ARABULUCULUK
    15 Åžubat 2021
    COVİD-19 DÖNEMİNDE ARABULUCULUK

     

                                   COVÄ°D-19   SALGIN HASTALIÄžI DÖNEMÄ°NDE ARABULUCULUK

    COVID-19 virüsünün yayılma hızını azaltmak adına alınan tedbirler kapsamında; hukuki süreçler etkilenmiÅŸ, taraflar arasındaki sözleÅŸmeler de (kira-iÅŸ sözleÅŸmeleri  gibi) salgın kapsamında zarar görmüÅŸtür.Covit-19 salgını sebebiyle uyuÅŸmazlık yaÅŸayacak olan tarafların maÄŸduriyetini giderme hususunda   taraflara eÅŸit ve bağımsız ÅŸekilde yaklaÅŸan ,pratik ve her iki tarafın menfaatine  en uygun çözümü üretecek olan arabuluculuk yolu, hukuki uyuÅŸmazlıklarınızı çözmenizde en etkili yöntem olabilecektir.

    Arabuluculuk salgın hastalık sürecinde neden daha önemlidir?

    COVID-19 hastalığı salgınından etkilenen sözleÅŸmeler ve yaÅŸanan hukuki  uyuÅŸmazlıklar Arabuluculuk Yolu Ä°le yeniden düzenlenebilmektedir.Mevcut salgın hastalık sebebiyle gerek iÅŸ dünyasında gerekse ticari iliÅŸkilerde belirsizlik devam ediyor.Bu kapsamda salgının yayılmasını azaltmak ve ekonomik sonuçları yönetebilmek adına devlet otoritesi ve/veya  iÅŸ ve ticaret hayatı  çeÅŸitli  önlemler almaktadır.  Belirsiz olan salgın hastalık süreci hukuki sözleÅŸme ve iliÅŸkileri  de etkilenmektedir .Salgın kapsamında oluÅŸacak  maddi   kayıpları hangi tarafın üstleneceÄŸi, sözleÅŸmelerin akıbetinin ne olacağı ve hangi  önlemlerin  alınması gerektiÄŸi gibi bir çok soru gündemindeki yerini korumaktadır.Söz konusu salgın sürecinin hukuku hayata etkilerini en aza indirmek  için ticari iliÅŸkilerin Arabuluculuk kurtarıcı bir rol üstlenmesi mümkündür.


    Hangi uyuÅŸmazlıklar için Arabuluculuk Yöntemi ile çözüm üretilebilir?

    -İş Hukukundan kaynaklı Uyuşmazlıklar

    -Ticaret Hukukundan kaynaklı Uyuşmazlıklar

    -Banka ve finans kurumları ile yaÅŸanan uyuÅŸmazlıklarla, rekabet yasağı, yayım sözleÅŸmesinden ve rehin karşılığı ödünçten kaynaklanan uyuÅŸmazlıklar.

    -Bankacılık ve finans iÅŸlemlerinden doÄŸan uyuÅŸmazlıklar, taşımacılık, paket tur sözleÅŸmeleri gibi  Tüketici uyuÅŸmazlıkları,

    - Ä°nÅŸaat sözleÅŸmesinden kaynaklanan uyuÅŸmazlıklar

    -Sigorta ÅŸirketleri ile ilgili uyuÅŸmazlıklar ,arabuluculuk yolu ile hızlı, ekonomik ve en önemlisi ticari iliÅŸkilerin koruyacak  ve iki tarafın menfaatine olacak  ÅŸekilde ve güçlü bir koruma ile çözümlenebilmektedir.

    -Arabuluculuk yöntemine dava yolu öncesinde veya  açmış olduÄŸunuz davalar  içinde  arabuluculuk yoluna baÅŸvurmak mümkündür.


    Arabulucu  Ne yapar?

    Arabulucu her iki tarafa da eÅŸit mesafede yaklaşır ve her iki tarafın da menfaatini düÅŸünerek süreci en kısa zamanda çözüm üretilmesini saÄŸlayarak  bitirmeye çalışır. Özellikle her iki tarafın menfaatini dikkate alır ve kazan-kazan ilkesi gereÄŸince  zor durumda olan taraflar en kısa zamanda çözüme ulaÅŸmasını temin eder.

    Arabuluculuk Maliyeti Nedir?

    Arabuluculuk, tahkim ve dava yolundan çok daha az maliyetle ve daha kısa bir sürede tarafların çözüme ulaÅŸmasını saÄŸlamaktadır.  Arabuluculuk yöntemi ile ,ekonomik açıdan zarar görmüÅŸ ya da görme tehlikesi olan tarafların , kısa bir sürede sonuca ulaÅŸması sebebiyle maddi kazançlar yanında  psikolojik kazanç elde etmelerini de  saÄŸlayacaktır.

     Arabuluculuk yönteminde taraflar fiziken bir araya gelmek zorunda mıdır?

    T.C. Adalet Bakanlığı Hukuk Ä°ÅŸleri Genel MüdürlüÄŸü tarafından verilen tavsiye kararı neticesinde; salgın sürecinde telekonferans ve video konferans yolu ile arabuluculuk söz konusudur.UyuÅŸmazlıklar çözüme kavuÅŸabilmesi için karantina önlemlerinin alındığı ve salgın hastalığın risk teÅŸkil etmeye devam ettiÄŸi bu günlerde  tarafların dijital ortamda bir araya gelmesi saÄŸlanmaktadır.


    COVID-19 salgını kapsamında alınan önlemler ile birlikte  Ä°ÅŸ ve Ticari hayata iliÅŸkin hukuki uyuÅŸmazlıkların bir hayli çoÄŸaldığı bilinmektedir. Gerek salgın sürecinde ve gerekse salgın  sürecinin bitmesi halinde yargının yükü de bir hayli artacak olup, hak kayıplarının önüne geçmek, uyuÅŸmazlıkların kısa zamanda, çok daha az maliyetle, her iki tarafın da menfaatini koruyacak ÅŸekilde çözüme kavuÅŸturulması amacıyla arabuluculuk yönteminin düÅŸünülmesini  Samsun/KatipoÄŸlu Hukuk Bürosu olarak önerdiÄŸimizi belirtmek isteriz.