01 Ekim 2021
TBB'nin açtığı davada Danıştay, trafik kazalarında orijinal parça yerine "yeniden kullanılabilir parça" ile araç tamirine imkan veren düzenlemeye ilişkin yürütmenin durdurulması kararı

TBB'nin açtığı davada Danıştay, trafik kazalarında orijinal parça yerine "yeniden kullanılabilir parça" ile araç tamirine imkan veren düzenlemeye ilişkin yürütmenin durdurulması kararı verilmiştir.

 

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanarak, 20 Mart 2020 tarih ve 31074 sayılı Resmi Gazetet’de yayımlanarak yürürlüğe giren, “Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartlarında Değişiklik Yapılmasına Dair Genel Şartlar” başlıklı Tebliğin bazı maddelerinin Anayasa'ya, Karayolları Trafik Kanunu'na, Avukatlık Kanunu'na, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'na aykırı olduğu gerekçesiyle iptali talebiyle Türkiye Barolar Birliği tarafından açılmıştı.

Danıştay 8. Dairesi’nin 31.03.2021 tarih ve 2020/6493E. sayılı kararı ile “davalı idare tarafından, sigorta ilişkisinin tarafı olmayan ve doğrudan zarar gören 3. kişilerin araçlarında meydana gelen hasarın rızaları alınmaksızın yeniden kullanılabilir parça ile değiştirilmesine imkan tanınarak yasal bir dayanak olmaksızın mülkiyet hakkına kısıtlama getirildiği” gerekçesiyle dava konusu Tebliğ'in "yeniden kullanılabilir parça" ibaresinin yürütmesinin durdurulmasına karar vermiştir.